Egy régi recept jutott az eszembe. Ezt az ételt vagy nagyon szeretik az emberek, vagy nagyon nem. Lehetne találgatni, hogy mi is ez a fogás, de nem húzom tovább az időt, inkább elárulom Önöknek. Ebben a posztban a szalontüdő elkészítését fogom megosztani az Olvasókkal.
Hozzávalók 3-4 főre:
- 1 kg sertés tüdő
- 0,5 kg sertés szív
- 10 dkg kovászos uborka (télen savanyú, sós uborka)
- 2 dl tejföl
- 5 dkg mustár
- 5 dkg liszt
- 1 dl olaj
- babérlevél (kb. 3-4 levél)
- 10 dkg vöröshagyma
- fél fej fokhagyma
- 1 csipet egész bors
- cukor 2 evőkanál
- fél citrom héja
- egy citrom leve
Akkor vágjunk bele. A tüdőt és a szívet megmosom, és felrakom sós vízbe főni. A vízhez hozzáadom a babérlevelet, a pucolt vöröshagymát, fokhagymát és az egész borsot. Addig főzöm, amíg megpuhul a szív (a tüdőnek kevesebb idő elég, hogy puha legyen, így ha a szív már jó, akkor biztos, hogy a tüdő is). Ha megpuhultak a húsok, akkor kiveszem őket a főzőléből. Picit várok, amíg kihűlnek annyira, hogy fel tudjam vágni őket csíkokra. A főzőlevet leszűröm, és félreteszem. Ezután egy lábosban barna rántást készítek, aminek a simára keveréséhez a félretett főzőlevet használom fel. Annyi főzőlevet adok hozzá, amivel kellő mennyiségű, mártás sűrűségű szaftot kapok. A mustárt, a csíkokra vágott uborkát, a cukrot, a citromhéjat és a citromlevet belekeverem a szaftba, majd a csíkokra vágott tüdőt és szívet is hozzáadom. Megkóstolom, majd ha a kellő ízhatást elértem, tejföllel dúsítom. Így kapom meg a szalontüdő jellegzetes, savanykás ízét. Ezek után nem maradt más hátra, mint a tálalás. Az étel elkészítése körülbelül másfél órát vesz igénybe.
A szalontüdő mellé a legjobb köret a friss zsemlegombóc!
Hozzávalók a zsemlegombóchoz:
- 2 zsemle
- 2 tojás
- 4 evőkanál liszt
- fél csomó petrezselyemzöld
- 3 evőkanál olaj
- fél fej vöröshagyma
- 1 csipet bors
- 1 kávéskanálnyi só
A zsemléket apró kockára vágom, és egy tepsiben, alacsony hőfokon aranybarnára sütöm. A megpucolt és apróra vágott hagymát, a felvágott petrezselyemzölddel együtt kis olajon megpirítom, majd belekeverem a már elkészült zsemlekockákat. A liszthez hozzáadom a tojásokat, a borsot, a sót és annyi vizet, amitől galuskaszerű tésztát kapok. Ezt a tésztát összekeverem a zsemlekockás-hagymás-petrezselymes keverékkel. Az így kapott masszából kis golyókat formázok, és forró, sós vízben kifőzöm őket. Ezzel készen is vannak a zsemlegombócok.
Jó étvágyat kívánok!