Szakácsok titkos receptjei

Ebben a blogban a budai Horváth Étterem szakácsai felfedik a titkot, hogy miktől lesznek az ételek olyan finomak. Nem csak recepteket, hanem díszítési és tálalási tippekkel is ellátják az Olvasókat!

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Az étel, ami megosztja az embereket

2011.03.10. 14:53 Szakács1

Egy régi recept jutott az eszembe. Ezt az ételt vagy nagyon szeretik az emberek, vagy nagyon nem. Lehetne találgatni, hogy mi is ez a fogás, de nem húzom tovább az időt, inkább elárulom Önöknek. Ebben a posztban a szalontüdő elkészítését fogom megosztani az Olvasókkal.

Hozzávalók 3-4 főre:

  •      1 kg sertés tüdő
  •     0,5 kg sertés szív
  •      10 dkg kovászos uborka (télen savanyú, sós uborka)
  •       2 dl tejföl
  •       5 dkg mustár
  •       5 dkg liszt
  •       1 dl olaj
  •       babérlevél (kb. 3-4 levél)
  •       10 dkg vöröshagyma
  •        fél fej fokhagyma
  •       1 csipet egész bors
  •        cukor 2 evőkanál
  •        fél citrom héja
  •        egy citrom leve

 

Akkor vágjunk bele. A tüdőt és a szívet megmosom, és felrakom sós vízbe főni. A vízhez hozzáadom a babérlevelet, a pucolt vöröshagymát, fokhagymát és az egész borsot.  Addig főzöm, amíg megpuhul a szív (a tüdőnek kevesebb idő elég, hogy puha legyen, így ha a szív már jó, akkor biztos, hogy a tüdő is). Ha megpuhultak  a húsok, akkor kiveszem őket a főzőléből. Picit várok, amíg kihűlnek annyira, hogy fel tudjam vágni őket csíkokra. A főzőlevet leszűröm, és félreteszem. Ezután egy lábosban barna rántást készítek, aminek a simára keveréséhez a félretett főzőlevet használom fel. Annyi főzőlevet adok hozzá, amivel kellő mennyiségű, mártás sűrűségű szaftot kapok. A mustárt, a csíkokra vágott uborkát, a cukrot, a citromhéjat és a citromlevet belekeverem a szaftba, majd a csíkokra vágott tüdőt és szívet is hozzáadom. Megkóstolom, majd ha a kellő ízhatást elértem, tejföllel dúsítom. Így kapom meg a szalontüdő jellegzetes, savanykás ízét. Ezek után nem maradt más hátra, mint a tálalás. Az étel elkészítése körülbelül másfél órát vesz igénybe.

A szalontüdő mellé a legjobb köret a friss zsemlegombóc!

 

Hozzávalók a zsemlegombóchoz:

  • 2 zsemle
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • fél csomó petrezselyemzöld
  • 3 evőkanál olaj
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 csipet bors
  • 1 kávéskanálnyi só

 

A zsemléket apró kockára vágom, és egy tepsiben, alacsony hőfokon aranybarnára sütöm. A megpucolt és apróra vágott hagymát, a felvágott petrezselyemzölddel együtt kis olajon megpirítom, majd belekeverem a már elkészült zsemlekockákat. A liszthez hozzáadom a tojásokat, a borsot, a sót és annyi vizet, amitől galuskaszerű tésztát kapok. Ezt a tésztát összekeverem a zsemlekockás-hagymás-petrezselymes keverékkel. Az így kapott masszából kis golyókat formázok, és forró, sós vízben kifőzöm őket. Ezzel készen is vannak a zsemlegombócok.

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://titkosreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr792728001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása