Szakácsok titkos receptjei

Ebben a blogban a budai Horváth Étterem szakácsai felfedik a titkot, hogy miktől lesznek az ételek olyan finomak. Nem csak recepteket, hanem díszítési és tálalási tippekkel is ellátják az Olvasókat!

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Az igazi Házi Tyúkhúsleves

2011.02.24. 11:10 Szakács1

Ahogyan ígértük mostani bejegyzésünkben a magyar konyhák egyik alapvető ételének a receptjét tárjuk Önök elé.

Húslevest készíteni nagyon egyszerű, mégis van egy-két kulcsfontosságú mozzanat, amitől az állaga kitűnő, az íze fenséges és a színe aranyló lesz.

Hozzávalók:

  • 2 liter jéghideg víz
  • 1 egész tyúk
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes gyökér
  • 1 zeller
  • 1 karalábé
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só
  • 1 csipet egész bors
  • 1 csipet sáfrány

 

Jéghideg vízzel teli (azért ne csorduljon ki) fazékba feltesszük az egész tyúkot, amit előtte alaposan megtisztítottunk és megmostunk. Nagy lángon addig melegítjük, amíg a víz fel nem forr. Forralás közben a habot egyfolytában szedjük le a víz tetejéről. Miután felforrt, a lángot állítsuk kicsire. Forralással egy időben  jól mossuk meg a zöldségeket: sárgarépát, gyökeret, petrezselymet, zellert, karalábét. Pucoljuk meg őket, majd a héjakat tegyük bele a levesbe. Most sózzuk meg, és adjunk hozzá egy-két darab paradicsomot, paprikát, vöröshagymát és fokhagymát. Természetesen ezeket is előtte jó alaposan megmossuk. Körülbelül 1-1,5 óra elteltével mehet bele a megpucolt zöldség, egy csipet sáfrány és egy csipet egész bors. A petrezselyemszárat, amit másra úgyse tudnánk felhasználni is beletehetjük, hiszen csak javítja a leves ízét. Főzzük még egy órát. Finoman szúrjuk meg a tyúkot, hogy puha-e. Ha puha már nincs más dolgunk, mint elzárni alatta a lángot, és pihentetni fél órát. Ezután kivesszük a nagyobb húsdarabokat, majd nagyon lassan, lehetőleg finom lyukú szűrőn át leszűrjük a levest. Azért kell nagyon lassan, mert így nem „törik össze” a húsleves, szép tiszta lesz. Főzzünk hozzá csigatésztát, és már tálalhatjuk is.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://titkosreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr712687073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása