Ahogyan ígértük mostani bejegyzésünkben a magyar konyhák egyik alapvető ételének a receptjét tárjuk Önök elé.
Húslevest készíteni nagyon egyszerű, mégis van egy-két kulcsfontosságú mozzanat, amitől az állaga kitűnő, az íze fenséges és a színe aranyló lesz.
Hozzávalók:
- 2 liter jéghideg víz
- 1 egész tyúk
- 2 közepes sárgarépa
- 2 közepes gyökér
- 1 zeller
- 1 karalábé
- 1 csokor petrezselyem
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
- 1 csipet egész bors
- 1 csipet sáfrány
Jéghideg vízzel teli (azért ne csorduljon ki) fazékba feltesszük az egész tyúkot, amit előtte alaposan megtisztítottunk és megmostunk. Nagy lángon addig melegítjük, amíg a víz fel nem forr. Forralás közben a habot egyfolytában szedjük le a víz tetejéről. Miután felforrt, a lángot állítsuk kicsire. Forralással egy időben jól mossuk meg a zöldségeket: sárgarépát, gyökeret, petrezselymet, zellert, karalábét. Pucoljuk meg őket, majd a héjakat tegyük bele a levesbe. Most sózzuk meg, és adjunk hozzá egy-két darab paradicsomot, paprikát, vöröshagymát és fokhagymát. Természetesen ezeket is előtte jó alaposan megmossuk. Körülbelül 1-1,5 óra elteltével mehet bele a megpucolt zöldség, egy csipet sáfrány és egy csipet egész bors. A petrezselyemszárat, amit másra úgyse tudnánk felhasználni is beletehetjük, hiszen csak javítja a leves ízét. Főzzük még egy órát. Finoman szúrjuk meg a tyúkot, hogy puha-e. Ha puha már nincs más dolgunk, mint elzárni alatta a lángot, és pihentetni fél órát. Ezután kivesszük a nagyobb húsdarabokat, majd nagyon lassan, lehetőleg finom lyukú szűrőn át leszűrjük a levest. Azért kell nagyon lassan, mert így nem „törik össze” a húsleves, szép tiszta lesz. Főzzünk hozzá csigatésztát, és már tálalhatjuk is.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!